Olors, colors i sabors

Publicat a / Publicado en Remeis

Potser bona o dolenta, l’olor sempre està present. Només cal ser-ne conscient, algunes vegades ni això, perquè et colpeja el cervell en el centre de l’emoció i tota la resta passa al darrera, a ser secundari. S’aprèn a diluir la distinció entre bo i dolent: no totes les olors que ens ofenen el nas són tan dolentes i sovint poden servir com alerta sobre alguna cosa que sense elles ens hagués passat desapercebuda; i a l’ensems, totes les bones olors són bones i s’evoquen a si mateixes incansablement. Em puc imaginar l’olor de la casa sencera quan fem pa!

Tinc un problema a la vista que m’impedeix distingir certs colors: els marrons i els verds se’m barregen, les tonalitats són una quimera per a mi, això intensament vermell que tu veus tan clar per a mi forma part d’un tot uniforme. Tot i això, em sorprèn la vivesa amb qual s’anuncien les flors, la riquesa de matisos en les plomes dels ocells, el blau infinit del cel després del blanc dels núvols, els grisos impactants de la tempesta, els vermells tardans de la posta de sol i aquest violeta, que ara ja sé quin color és “violeta”, amb que la tarda va anunciant a la nit.

Potser sigui l’aigua, potser la sal, potser la combinació. O les teves mans que barregen, sense major complicació, oli i herbes i espècies i fulles i fins flors, perquè he menjat flors cruixents de gust suaument dolç i fresc. Potser l’altura potencia el gust, o potser és l’olor, que ve primer, el que prepara al cos perquè sàpiga a quin gust l’acompanyarà. Potser és la proximitat del foc, potser la calor primordial de la brasa, potser la matèria primera immediata: l’hort, els ous, les herbes, la cooperativa. Potser que tot es fa amb afecte i això al final el cos ho sap.

Olors, colors i sabors són aquí més forts, robustos, directes, presents: reals.